Socialfondsprojekt

Ukrainere i job

Projektet 'Ukrainere i job' handler om at opkvalificere ukrainske flygtninge, så de kan blive klar til det danske arbejdsmarked. I projektet tilbyder vi dem kurser i dansk arbejdsmarkedskultur og dansk, så de kan varetage et job i Danmark og tilrettelægger praktik til dem i små og mellemstore virksomheder.

Ana_Ukrainere_i_job_2022-removebg
Lise_Dahl_Meyer_tietgen_praktikcenter

Projektet er støttet af Den Europæiske Socialfond

TietgenSkolen er lead på projektet, men det udføres i samarbejde med:

LeanMark, Mercantec og Køge Handelsskole

 

Hånd-malet-med-ukrainsk-flag-removebg
Ukrainere i job

Projektets indhold

Projektet tilbyder ukrainske flygtninge undervisning i dansk arbejdsmarkedskultur, jobsøgning og introduktion til vores offentlige digitale løsninger.

Projektet tilbyder opkvalificering inden for fire forskellige brancher, og man kan som ukrainsk flygtning vælge mellem fire forskellige spor:

1. Produktion, pakkeri og lager
Her udvider vi kendskabet til branchen og træner brancherelaterede ord, så man kan gøre sig forståelig på arbejdspladsen.

2. Køkken og rengøring
Har har vi fokus på at sprogtræne den enkelte i brancherelaterede ord og udvide kendskabet til branchen.

3. Engelskundervisning på nybegynderniveau

4. Engelskundervisning på brugerniveau og lidt højere

Ukrainere i job
Tag en ukrainer i praktik
Vi matcher dit behov og arbejdsopgaver med en af vores ukrainske flygtninge, der forinden har fået undervisning i engelsk eller dansk samt en introduktion til det danske arbejdsmarked og arbejdskultur.
play button
Afspil hele videoen
Anders png laptop
Hvem kan blive en del af dette projekt?

Projektets målgruppe

Projektets ukrainske deltagere findes gennem et tæt samarbejde med kommuner. I projektet giver vi dem brancherettet undervisning og klæder dem på til at udføre et job i forhold til branche og profil.

Som den del af projektet finder vi på TietgenSkolen praktikpladser til alle deltagere. I praktikforløbet skal de ud og møde den danske kultur på arbejdspladserne, og blive en del af et arbejdsmarked, der er presset pga. mangel på arbejdskraft.

Et eksempel på et forløb kunne være, at den ukrainske medarbejdere arbejder 3 dage i din virksomhed og går til danskundervisning 2 dage. Som virksomhed har man også mulighed for at have medarbejderen alle ugens 5 dage. Det er op til virksomheden og dennes ønsker.

Vil du vide mere?
Charlotte-Birkthoej_removebg-preview
Charlotte Birkshøj
Projektleder
Projekter