Ved et stort event på TietgenSkolen fejrede vi onsdag d. 2. oktober de virksomheder, som gør det ekstra godt for vores elever under deres elevtid.
På TietgenSkolen finder vi hvert år en vinder inden for vores uddannelsesområder og hylder alle de indstillede virksomheder. Det er eleverne ude i virksomhederne, som selv indstiller deres lærepladser til titlen som Årets Læreplads på TietgenSkolen.
Vi kårede Årets Læreplads inden for følgende uddannelsesområder:
Kåringen sker på baggrund af indstillinger fra elever, som har skrevet og fortalt, hvorfor netop deres elevvirksomhed skal kåres som Årets Læreplads. Foruden en vinder i hver kategori kårer vi også en samlet vinder, som går videre til den nationale konkurrence.
Assens Kommune er indstillet af administrationseleverne Maria Rasmussen, Henriette Juul Nielsen, Cecilie Hansen, Louise Huus Andersen og Camilla Enghuus Gestelev.
Fleksibilitet, fællesskab og faglig udvikling
Fem elever fra Assens Kommune deler deres begejstring for deres læreplads. I deres indstilling fremhæver de muligheden for at vælge mellem tre forskellige afdelinger, hvilket giver dem frihed til at forme deres uddannelse efter egne interesser og ønskede kompetencer. Hver afdeling har en klar plan for læring og selvstændighed, og eleverne får ansvar og opgaver i et tempo, der passer til deres udvikling.
I deres indstilling skriver eleverne, at man som elev i Assens Kommune oplever en varm og imødekommende modtagelse. De følte sig straks trygge ved at kunne spørge om hjælp til hvad som helst, så mange gange de havde behov for det. Der er en fantastisk støtte fra den uddannelsesansvarlige, som altid er klar til at hjælpe, samt fra de andre elever.
Eleverne fremhæver også, at Assens Kommune er fleksibel og støtter både faglige og personlige behov, så arbejde og familieliv kan balanceres. Der er stort fokus på elevernes trivsel, og de bliver fulgt og hjulpet gennem hele deres uddannelse.
Foruden titlen i kategorien ‘offentlig administration’ tog Assens Kommune også titlen som Årets Læreplads - stort tillykke!
Super Brugsen i Ringsted er indstillet af ledertrainee Rasmus Bo Hansen.
Lederskab og læring i fokus
Som ledertrainee hos SuperBrugsen Ringsted har Rasmus oplevet en arbejdsplads, der ikke kun fokuserer på hans faglige uddannelse, men også på hans personlige udvikling som leder.
Rasmus har ansvaret for over 20 unge medarbejdere, og hans rolle inkluderer rekruttering, udvikling og fastholdelse af trivsel. Denne ledelseserfaring har givet ham værdifulde færdigheder inden for argumentation, kommunikation og teamledelse. At lede jævnaldrende kræver en særlig form for empati og forståelse, som Rasmus arbejder med hver dag for at skabe et trygt og tillidsfuldt arbejdsmiljø. Hans oplæringsansvarlige har spillet en central rolle i hans udvikling som leder. Gennem løbende opfølgningssamtaler har de fokuseret på både hans faglige fremskridt og hans personlige udvikling som leder. Dette tætte samarbejde har givet Rasmus både selvtillid og kompetencer til at vokse i sin rolle.
Rasmus er stolt af at være en del af en virksomhed, der ser stort potentiale i sine trainees og unge ledere. Han ser frem til resten af sin uddannelsestid med entusiasme og er sikker på, at denne læreplads vil give ham et stærkt fundament for fremtiden. Han fremhæver, at det at være ung leder handler om konstant læring og udvikling, og han er taknemmelig for den støtte og tillid, han modtager fra sine kolleger.
POS-ONE A/S er indstillet af kontorelev Simone Licht Pedersen.
Udviklingsmuligheder, ansvar og fællesskab
Som økonomielev på POS-ONE har hun haft en unik mulighed for at udvikle sine færdigheder langt ud over det, man normalt lærer på erhvervsskolen. Hun har arbejdet med økonomi, administration og HR, hvor hun blandt andet har udviklet et nyt lønsystem i samarbejde med Visma Dataløn. Hun har også udformet personalebogen og fastlagt interne retningslinjer, som nu er en integreret del af virksomhedens daglige arbejde.
På det sociale plan har POS-ONE et stærkt fokus på fællesskab og sammenhold. Simone har oplevet en stærk kollegial sammenhængskraft og er blevet en aktiv del af festudvalget, hvor hun har været med til at planlægge større sociale arrangementer som sommer- og julefest. Hun har også etableret en frokostordning og et fordelsprogram for medarbejderne, hvilket har styrket båndene mellem kollegaerne og skabt et endnu bedre arbejdsmiljø.
Som en del af en opstartsvirksomhed har hun haft en unik mulighed for at tage ansvar og bidrage til virksomhedens vækst. Hun har aktivt været med til at udvikle og implementere nye systemer og processer, der har haft en direkte indflydelse på den daglige drift. Denne frihed og det ansvar, hun har fået, har gjort hendes tid som elev ekstraordinær, og hun føler, at hun virkelig har været en medskaber af noget større.
Er du elev i en virksomhed, som du synes gør det godt i forhold til at lære dig op og gøre din elevtid spændende? Synes du, din virksomhed fortjener en ekstra hyldest? Så kan du indstille den som Årets Læreplads.
På TietgenSkolen kårer vi Årets Læreplads Fyn inden for hver af vores fem områder: detail, handel, kontor, offentlig administration og event. En af disse vindere sender vi videre til den landsdækkende konkurrence om at blive Årets Læreplads i Danmark. Den nationale kåring sker i København hvert år i november.